Je ziet het beide, websites met www ervoor of zonder. Vaak krijg ik de vraag wat het verschil nou eigenlijk is tussen de twee en of ze hun URL dan moeten veranderen en of het voordelen heeft in de zoekmachine. Ik zal deze vragen kort beantwoorden.

SEO voordelen

SEO-technisch heeft het één absoluut geen voordeel boven het ander. Je positie in de zoekmachines zal hierdoor niet beïnvloed worden. Welke van de twee je ook kiest, de zoekmachines vinden beide URLs prima. In Google Webmaster Tools (tegenwoordig Search Console) kan je aangeven waar je voorkeur naar uitgaat en Google zal zich aan deze voorkeur houden.

Pas op voor "duplicate content"!

Pas op, waar je wel de fout in kan gaan is het gebruiken van beide mogelijkheden. Als beide varianten beschikbaar zijn op internet zal Google en andere zoekmachines dit ook als twee websites zien. Google ziet dan twee identieke websites en ziet dit dus als 'duplicate content', wat je te allen tijde wilt vermijden. Dit geldt voor pagina's en al helemaal voor de hele website.

Heel fijn, maar is dat ook bij mijn website zo?

Goeie vraag!

Als je naar je website gaat met www. ervoor, en deze blijft staan, betekent het dat deze beschikbaar is op het internet. Ga je naar je website zonder www. ervoor en word je NIET doorgestuurd naar de www. versie, dan zijn beide varianten dus actief! Als de website doorgestuurd wordt naar de www. variant op het moment dat je alleen je hoofddomein ingeeft in de adresbalk, dan wordt deze dus doorgestuurd.

Hoe fix ik mijn dubbele website?

Als je domein dus niet wordt doorgestuurd, moet er een ‘PERMANENT (301) Redirect’ uitgevoerd worden. Dit kan in het .htaccess van de website. Deze staat in de root van je hosting directory.

Vervolgens gebruik je de volgende rules om de website netjes te 'redirecten'.

www -> zonder www

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.jouwdomein\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://jouwdomein.nl/$1 [L,R=301]

Zonder www -> www

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^jouwdomein\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.jouwdomein.nl/$1 [L,R=301]

Let op! Als je niet weet wat je doet, kan het zijn dat je website niet meer functioneel is. Zorg er altijd voor dat je een backup van je bestand hebt zodat je dit terug kan zetten als het niet werkt.

Nadat je het aangepaste bestand of nieuwe bestand hebt opgeslagen en naar de server hebt geupload, is je website netjes geredirect zoals het hoort. Vanaf nu heb je dus altijd één variant in de adresbalk staan.